Jeju_Convention-Center

PRAKTISKE INFORMATIONER
Sydkorea er et meget spændende land, men ikke altid lige let at gå til. Man får både en nemmere og mere interessant rejse, hvis man kender noget til landet og kulturen inden man tager af sted. Vi anbefaler, at man køber en guidebog og sætter sig godt ind i tingene – vi sælger et stort udvalg i vores butik. Her følger nogle praktiske informationer og tips man bør overveje, før man rejser til Sydkorea.
INDEN REJSEN 
Bemærk, at det kun er muligt at rejse til Sydkorea med fly eller færge (fra Japan eller Kina). Da grænsen mellem Nord- og Sydkorea er stærkt bevogtet er det umuligt at rejse til Sydkorea med bus eller tog. Det anbefales at bestille sin rejse til Sydkorea i god tid for at få de bedste priser. Forsøg at bestille udenfor koreanernes egne ferier, hvor priserne stiger voldsomt. Reservér overnatning i god tid – koreanerne er et meget velorganiseret folk, der planlægger ting meget nøje. Man risikerer at blive set skævt til, hvis man møder frem uden reservation, og desuden kan sprogbarrieren forvolde en del problemer.
PAS OG VISUM 
Har man dansk pas, får man automatisk et 3-måneders turistvisum ved ankomst til Sydkorea. Passet skal være gyldigt i 3 måneder ud over den periode, man er i Sydkorea. Man skal være opmærksom på, at man ved ankomst i Sydkorea skal gennem immigration, hvor man får taget billede og fingeraftryk. Det er dog en hurtig procedure. Bemærk, at man som kunde er forpligtet til at medbringe de pas og visa, der er nødvendige for rejsens gennemførelse. Ved fremmed statsborgerskab bør man søge oplysninger om de krav, der stilles til eventuelt visum. I skal endvidere ved bestillingen oplyse om eventuelt fremmed statsborgerskab, så vi kan give fornøden vejledning. Udlades sådanne oplysninger med en eventuel afvisning ved grænsen til følge, kan der ikke gøres krav gældende overfor Koreaspecialisten.
TOLD
Ligesom alle lande har også Sydkorea regler for hvad man må indføre. Se link (på engelsk) med opdateret information om dette: http://english.customs.go.kr/
VALUTA
Valutaen i Sydkorea hedder won (KRW) og er den eneste valuta som anvendes. Danske kroner veksles til en meget dårlig kurs, hvorfor det anbefales at købe won hjemmefra. Husk at bestille i god tid, da de fleste banker ikke har won liggende.
PRISNIVEAU
Generelt er prisniveauet billigere end Danmark, men ikke så billigt som resten af Asien. Vestlige ting som tøj og parfume er kun lidt billigere. Men køber man koreanske ting er forskellen klar og især mad er meget billigere end i Danmark. Der er 10% moms på alle varer der sædvanligvis er medregnet i prisen. Visse hoteller skriver den dog på separat.
TIDSFORSKELLEN 
Tidsforskellen er 8 timer når vi har vintertid i Danmark, og 7 timer når vi har sommertid. Når klokken er midnat i Danmark er den 7 eller 8 den følgende morgen i Sydkorea.
KOMMUNIKATION 
Koreanerne er et meget venligt og gæstfrit folk. Alle koreanere lærer engelsk i mindst seks år, men desværre er fokus meget på skrivning og grammatik, hvilket betyder at de fleste koreanere i praksis slet ikke taler engelsk. Man kan dog komme langt med fagter og ved at tale langsomt, tydeligt og enkelt. Et andet godt råd er at skrive noget ned. Koreanerne er generelt meget bedre til at læse og skrive engelsk end de er til at tale det. Prøv også at lære et par ord på koreansk – det skaber meget goodwill. Da sprogbarrieren kan være et problem er det en god idé at undersøge transport, udflugter og overnatning hjemmefra. Vi hjælper gerne med et overblik og med at bestille overnatning eller billetter. Når man er i landet, er der mange små turistinformationskontorer, hvor de ansatte taler engelsk og gerne hjælper.
ETIKETTE
Sydkorea har en kultur og normer, der er meget anderledes end vores egne. Man respekterer de ældre og man gør en stor dyd ud af at være høflig. De vigtigste ting at huske er, at man altid tager skoene af når man træder ind i et hjem eller et traditionelt hotel. Ved spisebordet skal man bruge ske til ris og spisepinde til alle andre retter samt til at tage fra evt. fælles madskåle. Man må ikke bruge pindene til at pege og skal ikke stikke pindene i risen, da dette opfattes som meget uhøfligt. På trods af internationalisering er Sydkorea et meget homogent land, og her er ikke mange fremmede. Det kan have både for- og bagdele. Ser man ikke koreansk ud er det svært at falde ind i mængden – til gengæld er koreanerne hurtige til at tilgive diverse faux pas, hvis man er udlænding. Bare prøv at gør som andre, og vær høflig og smilende – koreanerne vil sætte stor pris på forsøget.
PÅKLÆDNING 
Påklædningen i Sydkorea er mørkt tøj for mænd og dragt for kvinder, hvis man tager dertil i forretningsøjemed. For turistrejsende er Sydkorea ligeså afslappet som andre steder, man bemærker dog at koreanerne gør et stort nummer ud af at være velklædte og se godt ud (faktisk har de ry i Asien for at være forfængelige!). Kvinder bør også vide, at det anses for billigt at fremvise kavalergang og mave. Koreanerne er meget høflige og vil nok ikke sige noget, men hvis man ikke vil overbeglos er det en god idé ikke at have alt for afslørende tøj på. Man tager altid skoene af når man træder ind i et hjem eller et traditionelt hotel og det anses for uhøfligt at gå med bare fødder. Det er derfor en rigtig god idé at have fodtøj med, der er let at tage af og på, samt sokker uden huller!
FORSIKRING
Det er vigtigt at have en god rejseforsikring. Tjek at din rejseforsikring dækker rejser til Sydkorea og tal gerne med os om køb af forsikring.
SIKKERHED
Sydkorea har generelt et lavt niveau af kriminalitet, men man skal selvfølgelig tage de sædvanlige forholdsregler, især i storbyer som Seoul: gå ikke alene ned ad mørke, forladte gader, pas godt på tasker og værdigenstande og tag ikke med uautoriserede taxaer. Det er heller ikke en god idé at blande sig i et gadeslagsmål – alle sydkoreanske mænd undergår intensiv kampsportstræning under den stærkt håndhævede værnepligt!
TRAFFIKSIKKERHED
Sydkorea har god infrastruktur med fine veje og trafiklys. Der køres i højre side som i Danmark, og generelt er koreanerne meget hensynsfulde på vejene. Den lovlige promille i Sydkorea er den samme som i Danmark – 0,5. Det er en nem og behagelig oplevelse at køre bil i Sydkorea. I storbyerne og især i Seoul skal man dog både som fodgænger og bilist være på vagt. Det sker nogle gange, at biler kører over for rødt og ind på fortorvet. Knallerter kører også af og til på fortorvet. Det bedste tip er at være på vagt. Hold ikke kun øje med lysene – se også grundigt efter trafikken omkring dig.
KLIMA

Grafen viser vejret i Seoul året rundt. Bemærk, at det sydpå, fx i Busan, generelt er nogle grader varmere, og at det oppe i bjergene kan være meget koldere.
Sydkorea har et kontinentalt klima med fire årstider. Klart de bedste årstider at rejse i er foråret (april-juni) og efteråret (september-november). Her er vejret behageligt lunt, med masser af sol og skøn natur – kirsebærblomster om foråret, og træernes farvede løv om efteråret. Det tidlige forår såvel som det sene efterår er solrigt men meget koldt så tag varm jakke og undertøj med. Under det sene forår og tidlige efterår er der brug for let påklædning til om dagen og varmt til om aftenen. Vintrene er bittert kolde, og især nordpå er der kolde vinde, der blæser ind fra Siberien. Somrene er varme, næsten ulideligt fugtige og med masser af regn – monsoon sæsonen ligger fra slutningen af juli til tidlig august. Landet gør dog god brug af aircondition, og har også et godt transportsystem, der kan klare lidt af hvert, så praktisk er det ikke umuligt.
TELEFONI
Telefonbokse findes overalt, men er lidt besværlige at anvende og tager kun mønter.
MOBILTELEFONI 
Sydkorea er Samsungs hjemland og smartphones er overalt! Har du en smartphone, virker den sandsynligvis, men det er dyrt at anvende sin danske mobil i Sydkorea – især til mobile data. Tjek priser hos din udbyder. Har du en gammel mobil (ikke smartphone), virker den ikke i Sydkorea. Man kan overveje at købe et sim-kort under sit ophold. På den måde kan man både ringe lokalt og også bruge data til at surfe på nettet – det er rart, især hvis man er ude på landet, hvor gratis wifi kan være svært at finde. Vi anbefaler EG SIM. Det er relativt billigt og kortet kommer optanket med et vist beløb, som man kan vælge efter behov. Det nemmeste er at bestille sim-kortet i forvejen. Her kan man bestemme, om man vil have det leveret til sit hotel eller afhente det i lufthavnen ved ankomst. Læs mere og bestil her: EG SIM (engelsk).
INTERNET 
Sydkorea er det mest online land i verden! Trådløst internet bliver mere og mere udbredt på caféer. Dog skal man nogle gange betale for det, så spørg evt. inden I sætter jer for godt til rette. De fleste caféer i kæderne Pascucci, Holly’s og Tom N Toms tilbyder gratis wifi (spørg efter password). Mange hoteller tilbyder det også, dog er det værd at tjekke om servicen er gratis eller ikke. Der er internet caféer overalt i de store byer – de kaldes ”PC-bang” (PC rooms), og kan kendes på at ”PC” på skiltet er skrevet med alfabetet. De er billige – som oftest 1000 won (ca. 5 kr.) i timen – og som regel behagelige.
DRIKKEPENGE
Man giver generelt ikke drikkepenge i Sydkorea. Det kan opfattes som decideret uhøfligt at gøre dette, og man kan opleve, at blive jagtet ned ad gaden, hvis man efterlader for mange penge. Mange hoteller tilføjer dog en 10% service charge på regningen.
ÅBNINGSTIDER
Korea er et sandt 24-timers samfund. Rigtig mange butikker og restauranter er åbne meget sent, og mange er åbne døgnet rundt. Bemærk dog at dette ikke gælder banker og posthuse. Banker er åbne fra kl. 9.30 til 16 mandag til fredag og posthusene er almindeligvis åbne fra kl. 9 til 18 mandag til lørdag.
BETALING 
Kreditkort accepteres flere og flere steder, såsom hoteller, restauranter og butikker. Korea er dog stadig i høj udstrækning et kontantland og mange mindres spisesteder og butikker tager kun kolde cash. Til gengæld er Korea også et forholdsvis sikkert land med relativt få tyverier. Man skal selvfølgelig passe på lommetyve, men det anbefales at have kontanter på sig.
HÆVEMASKINER
De fleste hævemaskiner i store byer kan tage udenlandske kort og viser en engelsk menu. Man kan hæve fra banker eller fra døgnbutikker som 7-Eleven, Family Mart og LG25. Se efter et skilt med “International cards”. I mindre byer kan det være umuligt at hæve på sit internationale kort, så det er en god idé at hæve penge i forvejen.
DRIKKEVAND 
Det anbefales ikke at drikke postevandet i Sydkorea. Til gengæld er der drikkefontæner overalt, og kildevand kan købes billigt.  På de fleste restauranter får man automatisk serveret gratis filtreret vand på flaske. Dette er sikkert at drikke.
STRØM 
Sydkorea benytter samme to-benede 220 V stik som i Danmark . Der er derfor ikke brug for adapter eller omformer, med mindre man har et tre-bens stik. Visse steder har man stadig de gamle 110-volts stik, der ligner de amerikanske. Til disse skal man bruge en omformer.
TRANSPORT
Sydkorea har god infrastruktur. Storbyer som Seoul, Busan og Daegu har veludbyggede metro-systemer der er billige og har skiltning på engelsk. Det er let at rejse gennem landet med lang-distance busser eller KTX, (Korea Train Express), et højhastighedstog, der svarer til Japans Shinkansen, men dog er langt billigere. Med KTX kan man rejse tværs gennem landet fra Seoul til Busan på omkring 2 ½ time. Der er desuden en færgerute mellem Busan i Sydkorea og Fukuoka i Japan, så det er let at kombinere de to lande. På landlige områder som Jeju-øen kan man med fordel leje en bil, da trafikken her er stille og rolig. Er man indstillet på at trafikken er lidt vild a la Sydeuropa, kan man også leje bil på fastlandet. Kontakt os for hjælp med tog eller færgebilletter, eller hjælp til at leje bil.
VACCINATIONER OG MEDICIN
Der kræves ingen vaccinationer til Sydkorea, men det anbefales at overveje vaccinationer mod Hepatitis A og B, tyfus og japansk hjernehindebetændelse. Tjek med egen læge eller Statens Serum Institut.