Sydkorea har det hele i uendelige variationer

Smiling Korean people

Hvilken slags land er Sydkorea?

Alle danskere kender selvfølgelig til Sydkorea. Vi har hørt om Koreakrigen og opdelingen af syd og nord. En del danskere er adopteret fra Sydkorea, og endnu flere danskere ejer en Samsung smartphone eller en Hyundai bil. Og så kom Sydkorea for alvor på verdenskortet da de var værter for de store internationale begivenheder, OL i Seoul i 1988 og Fodbold VM (med Japan) i 2002.

En af verdens ældste civilisationer

Men dykker man under overfladen er der meget mere i Sydkorea end det! Det er en af verdens ældste kulturer. Det er et land med storslået natur – bjerge, grotter, vandfald, vulkaner, slugter, grønne te-marker og vilde bambusskove. Det er et land med en civilisation så gammel, at selv Grækenland og Egypten har svært ved at konkurrere. Et land der, flere hundrede år inden Gutenberg, opfandt bogtrykning ved hjælp af træ- og metalplader.

Koreansk kultur er helt unik

Korea er et land der, på trods af krigene og opdelingen, har formået at bevare sin helt særegne kultur, der holdes i live i tusindårige håndværkstraditioner og smukke gamle landsbyer. En kultur, der ses lige så tydeligt på gaderne i millionbyen Seoul, hvor tårnhøje skyskrabere og futuristisk teknologi blander sig med oldgamle templer og gademarkeder, hvor gamle damer sælger deres smukke håndværk.

Oplevelser for alle sanser

Sydkorea er unikt. Det har stået lidt i skyggen af de mere populære turistmål Japan og Kina, men har lige så meget at byde på. Her kan man opleve den lækre mad, der er stærk og velsmagende men samtidig sund og nærende. Og man kan beundre de betagende nationaldragter med store skørter i ensfarvede stoffer, helt anderledes end Japans kropsnære kimonomønstre.

Asiens Silicon Valley

Den nutidige kultur er også anderledes. Sydkorea producerer ny teknologi i et hæsblæsende tempo og er i dag lige så langt fremme, om ikke længere, end Japan på dette punkt. Befolkningen lever i et interessant mix mellem øst og vest, f.eks. er kristendommen den største religion i dette land, der dog stadig bærer stærkt præg af sine buddhistiske og konfucianske rødder. Og så er der de moderne film i alle genrer, der i øjeblikket går deres sejrsgang verden over.

Hvad man end er interesseret i, er der nok at gå på opdagelse i. Sydkorea er en af verdens rigeste kulturer.

Sydkorea i dag

Siden Koreakrigen har Nordkorea holdt sig fast i en mere og mere isoleret form for kommunisme mens Sydkorea er faret fremad med stormskridt. Hvor Japan var det økonomiske vidunderbarn i 80erne er det nu Sydkoreas udvikling, der stormer frem. Det er blevet sagt, at med sin udvikling fra gammeldags bondesamfund til højteknologisk storøkonomi har Sydkorea på bare 50 år gennemgået den samme udvikling, der i Europa tog 400 år!

Læs mere

Turist i Sydkorea

De fleste, der besøger Sydkorea, holder sig til området omkring Seoul. Byen har kunst, kultur og historie i overflod og her er rigeligt at se til flere uger, men man snyder sig selv for en oplevelse for livet, hvis man ikke også begiver sig ud i landet. Når man har beundret Seouls byliv, shoppet sig færdig, blevet opslugt i neonlys, besøgt grænsen til Nordkorea (DMZ), set de gamle kejserpaladser og spist sig mæt i lækker gademad, er det derfor tid til at begive sig afsted på nye eventyr.

Læs mere